Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

3Skelbimo lentoje puikavosi kvietimas vasario 19 d. į Užgavėnių šventę. Tai šiek tiek anksčiau negu tikrosios, bet mums patogiau, tada kai žmonės laisvesni.
Reikia ir man nuvėžlinti! Jau iš tolo matau meistriškai sukrautą laužą, o viršuj gana išraiškingą Morę.
Buvusios mokyklos kiemelyje kepa blynus, verda sriubą, dar kitam katile aviečių stambrų arbatą. O kaukių gražumas! Čia ir daktarėlė su vaistukais nuo visų ligų, čia laimingi jaunieji negali paleist viens kitą, čia ir čigonėlė išburia tik gerą ateitį, o kam reikia ‒ ir vaikučių, čia striksi ožiukai, katinukai... Visų ir nesuminėsi. Štai ir Lašininis su Kanapiniu šnairuoja viens į kitą: žino-dvikova laukia. Muzika nutyla ir mokytoja Skirmutė Janulaitienė paskelbia šventės pradžią. Ji paaiškina šios šventės prasmę, pasako daug prietarų: ypač ko per Užgavėnes negalima daryti ir kodėl. Pavyzdžiui: negalima siūti, nes daržovės sukirmys, negalima šukuoti plaukų, nes bus prasti linai ir kt. O štai per Užgavėnes reikia tiek prisivalgyti, kad pilvas būtų kietesnis už kaktą.Reikia garsiai šūkauti, verstis per galvą, kad atrakintumę žemę ir greičiau išvytumę žiemą.
Per Užgavėnes nereikia daug kalbėti, reikia šokti, žaisti, todėl publika tuoj sukviečiama į ratą ir prasideda žaidimai bei šokiai, net aš savo senus kaulus išjudinau. Pašokus, pažaidus ir pasistiprinti ne pro šalį. Vilija, Lina, Romena ir Martynas prikepė blynų, Regimantas ir Alius vaišina skania riebia sriuba, Vaidas - arbata.

Žiūrovų banga patraukė prie Kanapinio ir Lašininio dvikovos. Skanduojant "Kanapinis, Kanapinis - aišku ir laimėjo Kanapinis. Išsirikiavo vaikų eilutė prie puodynės daužymo rungties. Ne visiems sekėsi gerai, bet tikrai linksma buvo.
Gaila, bet Morės "gyvenimas" baigėsi. Jos "kvolduotas" sijonas, pagarbos verta krūtinė paskendo liepsnose, bet dar ilgai šurmuliavo šventės dalyviai ir žiūrovai.
Dėkojame šventės organizatoriams: A. Atažanovienei, M. Augaičiui, A.Lukošaičiui, V.Bastytei, S. ir V.Janulaičiams, I. Povilaitienei, L. ir E. Visockiams, R. Jakaičiui, visiems su kaukėmis ir be kaukių dalyvavusiems 2023 m. Gotlybiškių Užgavėnių šventėje.

Zita Indriškevičienė

 

 

Joomla templates by a4joomla