Spausdinti
Kategorija: Bendruomenių naujienos
Peržiūros: 209

03Rugsėjo 30 diena - po labai šiltų ir saulėtų dienų oras pasitaikė truputį vėsesnis, protarpiais lynojo, bet mūsų noro keliauti ir pasižvalgyti po kaimyninę šalį nesumažino, vykstame su puikia nuotaika, autobusas pilnas – 43 žmonės, mūsų tikslas, vienos dienos kelionė į Lenkiją. Pravažiavę Lazdijų pasienio postą, jau grožimės Lenkijos gamta ir visai netoli Lenkijos – Lietuvos sienos stabtelėjame Seinuose. Aplankome Seinų katedrą, kurioje vyskupu buvo žymus lietuvių poetas Antanas Baranauskas. Seinų Katedros Mergelės Marijos koplyčios rūsyje ilsisi vyskupo palaikai, greta bažnyčios pastatytas paminklas vyskupui ir poetui, (skulptorius G. Jokūbonis). Seinai buvo vienas žymiausių lietuvių tautinio, kultūrinio ir politinio veikimo centrų. Seinų seminarijoje mokėsi daug lietuvių tautinio atgimimo veikėjų, tarp jų poetas ir tautinės giesmės autorius Vincas Kudirka, rašytojas Vincas Mykolaitis-Putinas ir kt.
Keliaujam toliau, mūsų laukia - kurortinis miestelis Augustavas, dažnai dar vadinamu Lenkijos vasaros sostine ar "Lenkiškąja Venecija", įsikūręs trijų ežerų apsuptyje, kuris garsėja kanalais. Jie buvo pradėti statyti dar XIX a. dėl ekonominių motyvų ir sujungė Vyslos bei Nemuno upes. Dabar kanalai skirti pramogai. Iki plaukimo turime truputį laiko, tad skubame papietauti, po miestą nesižvalgome, senamiesčio Augustave nėra, jis buvo sugriautas abiejų pasaulinių karų metu ir nebeatstatytas. Pagaliau mes plaukiame Augustavo ežerais, laivas įspraudžiamas į ankštoką kanalo susiaurėjimą, saugomą medinių vartų, juos atidaro žmonės, vandeniui pasiekus tinkamą aukštį, laivas ištrūksta iš šliuzo ir plaukia toliau, tai ir yra didžiausias įdomumas. Perplaukę kanalą, netrukus sustojame Studzieničnoje einame link koplyčios, kuri buvo įrengta Popiežiaus Pauliaus II apsilankymo proga, (ten Jis laikė mišias). Šalia teka pašventintas šaltinėlis, o ant ežero kranto stovi popiežiaus skulptūra. Tolėliau medinė bažnytėlė, išpuošta gausybe ragų, visur nuostabu ir viskas žavi.

Jau geroka popietė, vykstame link namų, pakeliui dar į Vygrius. Tai nuostabios gamtos apsuptyje, ežero pusiasalyje įsikūręs miestelis su didingu kamaldulių vienuolynu. Vygrių apylinkėse mėgdavo medžioti Kunigaikštis Jogaila... Tačiau tai galime tik įsivaizduoti, o kitą Vygrių įžymybę - XVII-XVIII a. veikusį kamaldulių vienuolyną – galėjome aplankyti ir pasigrožėti. Vienuolynas, įsikūręs gražioje Vygrių ežeryno saloje, vadinamas lenkiškuoju Pažaisliu. Apžiūrėjome visą architektūrinį ansamblį: bažnyčią, apžvalgos bokštą bei eremus - mažus vienuolių kamaldulių namelius; popiežiaus Jono Pauliaus II muziejų - celę (popiežius čia lankėsi bei ilsėjosi 1999 m.).Pasigrožėję ežerais išmarginta Vygrių gamta, kupini gerų emocijų, sukame link namų.
Mikytų bendruomenės centras dalyvauja VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcijos organizuojamame konkurse "Eismo saugumas bendruomenėse 2022-2023 m." Šio konkurso tikslas, šviesti bendruomenių narius saugaus eismo klausimais, siekiant mažinti keliuose nukentėjusių žmonių skaičių. Tad kelionės metu buvo priminta, kaip svarbu segėti saugos diržus, būti atidiems kelyje ir stovėjimo vietose, pasikartojome eismo saugumo taisykles, kurių reikia laikytis keliaujant, raginome nepamiršti atidumo ir pagarbos kitiems eismo dalyviams. Visada kartojame – būkime saugūs ir saugokime šalia esančius.

Mikytų BC pirmininkė Saulina Kučiauskienė

01 02